Freelance prijsmodellen, wat zijn je opties?
Hoe breng je als freelancer je diensten in rekening? Ieder model heeft zijn eigen voor- en nadelen. In deze blog een aantal modellen en hoe je deze toepast!
Er zijn veel goede dingen aan voor jezelf beginnen, maar je wordt ook overspoeld met informatie en regels. Als eigen baas bepaal jij wanneer en waar je werkt. Je moet alle beslissingen nemen, van hoeveel je rekent tot wanneer je te veel op je bordje hebt. Wanneer je begint met freelancen zijn er dus een aantal obstakelsom te overwinnen. Hier een paar van de meest gemaakte fouten van starters.
Je hebt de grote beslissing genomen om eigen baas te worden. Het werk moet direct op je afkomen, maar dat is lastig als niemand weet wat je doet!
Het is tijd om bekend te maken dat je beschikbaar bent als freelancer. Gelukkig betekent dat niet dat je een ingewikkeld en duurmarketingplan moet bedenken. Vertel mensen over je bedrijf en laten ze weten dat je op zoek bent naar klanten. Er zijn er veel manieren waarop je dat kunt doen.
De meest voor de hand liggende eerste stap. Zijn er misschien mensen die nu je klanten kunnen worden? Het eerste wat je doet is met familie en vrienden praten. Vertel ze over je ontwerpen, teksten of andere zaken als freelancer, zoals hoeveel je voor je werk vraagt.
Heb je ondernemers in de familie? Geweldig! Wellicht heeft het bedrijf van je tante een web-ontwikkelaar nodig, of ken een vriendin iemand die een logo moet laten maken. Als je het niet ze niet weten dat je beschikbaar bent, kan je waardevolle kansen mislopen.
Vergeet zeker niet oud collega’s of werkgever te raadplegen. Het is belangrijk hen te informeren waar je mee bezig bent en wellicht kennen ze iemand die jouw vaardigheden nodig heeft. Of misschien hebben kunnen ze je diensten zelf gebruiken voor een project of twee.
Denk aan de mensen die je elke dag ontmoet. Hebben ze misschien marketing hulp nodig. Dit is hoe je het kan aanpakken: Je garage moeten misschien veranderingen aanbrengen aan hun website. Je kapster wil aan de slag met Facebook advertenties of meer bereik op TikTok. Laat ze weten wat je doet en dat ze je hiermee kan helpen.
Vergeet niet de andere freelancers waarmee je in contact kan komen. Als je allebei in dezelfde branche werkt, kan je samenwerken. Wellicht werken ze in je branche maar niet jouw specialisme, dan kunnen ze je aanbevelen. Waar het om gaat is een connectie maken met de nieuwe community waar je onderdeel van bent geworden.
Je gebruikt het al om met mensen in contact te komen, dus waarom zou je het niet gebruiken om je nieuwe carrière te promoten?
Eén vuistregel als freelancer: ”Als je nog geen LinkedIn profiel hebt, maak er één aan en houd je profiel actueel”. Veel HR professionals en recruiters beginnen hier met het zoeken naar full-time en part-time personeel. Daarnaast is LinkedIn vaak het eerste resultaat in Google wanneer iemand zoekt naar je naam.
Je kan ook op Facebook vertellen wat je doet, een foto op Instagram plaatsen over dat je nu zelfstandig bent of beginnen met het maken van TikTok’s. Volg opdrachtgevers met wie je wilt werken op Twitter, en deelrelevante dingen over je branche om te pronken met je kennis en expertise.
Sociale media is ideaal om de boodschap over je werk te verspreiden, maar wees voorzichtig. Als je je persoonlijk profiel gebruikt kan men meer over je te weten komen dan je denkt. Je bent als freelancer je eigenmerk, dus ben je bewust van wat je post. Controversiële berichten kunnen je opdrachten kosten.
Het lijkt eng maar netwerken gaat om het ontwikkelen van relaties. Stel jezelf voor als freelancer en bied je diensten aan waar je ook bent. Maak het bekend en begin relaties te ontwikkelen met potentiële klanten door te vermelden wat je voor de kost doet. Bereid een 30-second-elevator-pitchvoor zodat je jezelf perfect kan voorstellen. Misschien nemen ze je niet meteen aan, maar je hebt het zaadje geplant.
En wees niet bang om te praten over wat je doet. Je hoeft iemand niet te vervelen met minutieuze informatie; een korte en intrigerende uitleg over wat je doet en hoe je altijd op zoek bent naar leuke klanten doet wonderen. Ook zal je zien dat hoe meer je praat over wat je doet, hoe zelfverzekerder je hierin wordt!
Er is maar één ding dat erger is dan te veel vragen, te weinig vragen.
De meest denken dat ze hun prijzen laag moeten houden wanneer ze net beginnen(myself included). Je kan je prijzen iets aantrekkelijker maken om klanten te vergaren, maar een te lage prijs brengt risico’s met zich mee. Een te lage prijs communiceert namelijk een grotere boodschap. Het signaal dat je afgeeft is dat je niet voldoende gekwalificeerd bent om een bepaalde prijs te vragen. Een tweede gevolg is dat het erg lastig is je tarief te verhogenwanneer je beseft dat je werkt voor te weinig geld.
Heb je dit al gedaan? Lees hier mijn blog: “Hoe benader je met klanten over het verhogen van je tarief”.
Zorg ervoor dat je onderzoek doet en ongeveer weet hoeveel andere rekenen voor freelance werk.
Onderzoek het gemiddelde tarief in je branche en specialisme. Google het of kijk of er een industriegroep is die tarieven publiceert. Zoek uit hoe jouw vaardigheden en ervaring zich verhouden tot die van anderen, zodat je hierop je tarief kan baseren.
Als je begint ben je op zoek naar opdrachten, maar trap niet in de val om avonden of weekenden te werken voor je normale tarief. Als een klant je inschakelt voor een spoedklus, moeten ze begrijpen dat dit geen normale werkomstandigheden zijn. Hiervoor is een extra premie betalen is niet meer dan normaal.
Als je je nog niet prettig voelt bij een premie tussen 25%tot 50%, reken dan gewoon 10% extra. Het belangrijkste is dat je je klant op de hoogte brengt van de extra kosten. Doe je dit niet raken ze gewend dat je last-minute, moeilijke, en vaak stressvolle opdrachten voor je gewone tarief doet. Dat is niet eerlijk tegenover jezelf, en ook niet tegenover andere klanten die wel waarde hechten aan je tijd.
Bij grote projecten is het goed om een voorschot te vragen. Het beschermt je voor het geval er iets misgaat met het project en de klant je niet betaalt voor je reeds geïnvesteerde tijd. Het zorgt er ook voor dat je genoeg geld hebt om je rekeningen te betalen. Sommige projecten kunnen weken duren en dan nog eens 30 tot 90 dagen om je factuur te ontvangen.
Een voorschot beschermt zowel jou als de klant door als verzekering te fungeren. De klant ziet dat je je inzet voor voltooiing van de opdracht, en jij kunt je zorgeloos op je werk focussen omdat je niet op je geld hoeft te wachten.
Je moet je tevreden voelen met het voorschotbedrag, het kan variëren van 15% tot 50%, net zoals je premie voor een spoedproject.
Wanneer je begint met freelancen, is het normaal dat je je zorgen maakt over het maken van omzet. Dat je elke opdracht wil aannemen die op je pad komt is begrijpelijk. Maar blijf waakzaam over welke opdrachten je aanneemt en hoeveel opdrachten je aanneemt. Het is nu eenmaal zo dat je sommige klanten beter kan vermijden.
Ga bijvoorbeeld niet in op verzoeken om je prijs drastisch te verlagen. Er situaties waarin je dit kan doen, zoals wanneer je voor een non-profit organisatie werkt. Of een korting wanneer een klant je grote hoeveelheden werk heeft geeft. Een andere mogelijkheid is een project dat leidt tot een winstgevend langetermijncontract. Maar stel voor jezelf een minimum wanneer het niet in je eigen belang werkt.
Een bescheiden vergoeding accepteren, kan leiden tot wrok. Daarnaast is het bijna zeker dat ze je nooit meer tegen je normale tarief zullen betalen. Het woord kan zich ook verspreiden dat je tegen bodemprijzen werkt. Dit verminderd de waarde van je werk in de ogen van klanten die je probeert te werven.
Het is nooit een slim te veel hooi op je vork te nemen. Je hebt misschien een paar trage weken achter de rug, en plotseling komen er drieklussen tegelijk binnen. Natuurlijk wil je ze allemaal aannemen. Je hebt rekeningen te betalen! Dan maar even minder slaap en ontspanning! Je moet dit nog doen! Toch?
Stop meteen en haal adem. Om te beginnen is er geen wet die je verplicht om als freelancer alles aan te nemen. Je kunt hard werken en lange uren maken, maar als overbelast raakt kan dit ten kosten gaan van je prestaties. En sterk werk zorgt voor terugkerende business en doorverwijzingen. Je verdient nu misschien wat extra, maar vraag je af of je dit op lange termijn vol kan houden.
Het kan nooit kwaad tegen je klant te zeggen dat je hem graag helpt, maar dat je deze week vol zit. Doe een voorstel voor een later moment, besteed een deel van de opdracht uit of beveel een andere freelancer aan. Uiteindelijk, als je kan delen kan je vermenigvuldigen.
Luister naar je gevoel! Heb je een slechte ervaring met een klant of hoor horrorverhalen van anderen, wees dan waakzaam. Iedereen, ook moeilijke klanten, verdient een tweede kans. Zorg in ieder geval ervoor dat je mentaal voorbereid bent op een nachtmerrieachtig scenario.
Hetzelfde geldt als je wordt gevraagd iets te doen buiten je bevoegdheid of de scope van de opdracht ligt. Het is vleiend dat een klant je zo’n getalenteerd schrijver vind dat deze je, ondanks je gebrek aan ervaring of kennis, vraagt een gedetailleerd financieel opstel te maken. Maar vraag jezelf af of je jouw normale kwaliteit hierbij kan garanderen.
Alleen jij bent je bewust van je beperkingen. Het is beter om eerlijk te zijn en toe te geven dat je het werk van een financiële professional kan reviseren of herformuleren, maar dat je er zelf geen bent.
Een essentieel besef dat je over je freelance business moet hebben is dat je inkomsten zullen schommelen. Er zullen goede en slechte maanden zijn. Er zijn drukke tijden van het jaar en minder drukke tijden van het jaar.
Idealiter heb je genoeg geld op je bankrekening om minstens een paar maanden aan levensonderhoud te kunnen betalen, inclusief huur of hypotheek. Dat is niet alleen degelijk financieel advies; het geeft je ook gemoedsrust tijdens een trage maand, omdat je weet dat je je uitgaven kunt betalen.
Evenzo moet je, als je een regelmatige stroom werk hebt, niet op een spending spree gaan. Koop wat je nodig hebt en verwen jezelf af en toe, maar bewaar een deel van je inkomsten in reserve voor wanneer je minderwerk hebt.
Je hebt geen werkgever meer die inkomstenbelasting op je loonstrookjes inhoudt, dus zorg ervoor dat je geld opzij zetten voor de belasting.
Je boekhouder, als je er één hebt, kan inschatten hoeveel inkomstenbelasting je moet verwachten. Als je nog geen boekhouder hebt, is dit een goede overweging. Je kan ook aan freelance collega's in je branche vragen hoeveel inkomstenbelasting ze betalen. Je kan ook deze handige tool gebruiken om een ruwe schatting te maken van wat je per maand moet sparen.
Wat zijn eigenlijk de uitgaven van je bedrijf? Nog een reden om een boekhouder te overwegen. Deze kan je adviseren over wat je kunt declareren, waaronder misschien ook enkele huishoudelijke uitgaven als je vanuit huis werkt, zoals een deel van je elektriciteitsrekeningen en onderhoudskosten van je huis.
Als je als freelancer werkt, moet je niet alleen je geld beheren, maar ook je tijd.
Dat houdt meer in dan niet elke dag uitslapen tot de middag of al je werk tot het laatste moment uitstellen. Het houdt in dat je ervoor zorgt dat je je kostbare tijd besteedt aan de dingen die het belangrijkst zijn voor je bedrijf en voor jou.
Is het mogelijk je werk te stroomlijnen, zodat je niet voortdurend handelingen hoeft te herhalen of je werk hoeft te onderbreken?
Ben je een ontwerper, kan dat betekenen een verzameling ontwerpsjablonen te maken die als uitgangspunt dienen voor nieuw werk. Of een copywriter die een lijst van vertrouwde referentie websites bij de hand houdt in plaats van er telkens naar op zoek te gaan.
Je kunt uitzoeken hoe je minder tijd besteedt aan administratieve verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld een deels automatisch systeem voor factureren en boekhouding. Zoek naar producten en toepassingen die je daarbij helpen, zoals Tellow. Het is een snelle, eenvoudige en goedkope manier om professionele facturen te maken en boekhouding te managen.
Er zijn ook diverse project management software programma's beschikbaar, zoals Asana, Monday.com, en Trello. Deze kunne helpen je werkt te plannen zodat je deadlines haalt, alles bijhoudt wat je moet doen, en ontdekt waar je tijd verspilt.
Vergeet niet om, naast het omvormen van jezelf tot een goed geoliede freelance machine, ook tijd voor jezelf te maken.
De flexibiliteit die een zelfstandige levensstijl biedt is aantrekkelijk voor de meeste freelancers. Maar, ondanks dat je jezelf wijsmaakt controle over je tijd te hebben, verzuimen veel freelancers vakanties te plannen. Ook luisteren ze vaak niet naar hun lichaam en geest die ze vertellen dat ze een pauze moeten nemen.
Het is moeilijk om tijd voor jezelf te maken als je net begint. Je maakt je zorgen over het succes van je freelance bedrijf, maar het is nodig. Je zult mettertijd beter begrijpen wanneer je jezelf een welverdiende pauze moet gunnen. Maar tot die tijd, dwing jezelf om elke week wat tijd voor jezelf te nemen. Al is het maar een wandeling of een bezoek aan een vriend voor een kopje koffie. Niemand heeft iets aan een burn-out, je klanten niet, je familie en vrienden niet en zeker jij zelf niet.
Mijn ervaring, carrière pad, hoogte- en dieptepunten en al het andere dat je over mij moet weten.