Tarief bepalen

Hoe bepaal je je tarief als freelancer

Nadat je klanten gevonden hebt, is een van de moeilijkste dingen om te doen als freelancer uit te zoeken hoeveel je voor je werk vraagt. Prijs jezelf niet uit de markt, maar je moet nog steeds eerlijk betaald worden voor de tijd en moeite die je in je werk steekt en voor je talent en vaardigheid. Je wilt jezelf niet uit de markt prijzen. Je moet ook geld verdienen. Bedenk dat een klant te veel vragen slecht is, maar te weinig vragen is nog slechter.

Verschillende prijsstrategieën en tarieven worden door freelancers gebruikt om hun klanten te laten betalen. Ze kunnen uurtarieven gebruiken, een vaste prijs voor elk project, of meer ingewikkelde op waarde gebaseerde prijsstelling.

Je tarief bepalen

Van ontwikkelaars tot schrijvers tot ontwerpers, er zijn heel wat verschillende soorten werk die je in je eentje voor geld kunt doen. Voor je nadenkt over hoeveel je je klanten moet vragen, ga je eerst na hoeveel andere mensen bereid zijn te betalen voor werk als het jouwe. Vraag vrienden of kennissen die op hetzelfde gebied werken hoeveel ze vragen, en kijk op de websites van andere freelancers om te zien hoeveel zij ook vragen. Vergelijk je vaardigheden, werkervaring, en portfolio's.

Om er zeker van te zijn dat wat je vraagt past bij de prijzen in je vakgebied, doe je dit: Een idee krijgen van wat mensen bereid zijn te betalen helpt ook. Als lid van een beroepsgroep hebben ze misschien ook een lijst met de meest recente freelancetarieven

. In 2020 werd door freelancers in Amerika $1,2 biljoen aan inkomsten gegenereerd.
- Upwork

Wat je nodig hebt om te gedijen, niet te overleven!

Als je eenmaal weet hoeveel andere mensen vragen voor hun freelance werk, is het tijd om na te denken over wat je zelf wilt. Hoeveel geld moet je met freelancen verdienen om in leven te blijven? Dit omvat je huur of hypotheek, nutsvoorzieningen, eten, vervoer, en andere rekeningen die je elke maand betaalt.

Uitgaven die bij het freelancer zijn horen, zoals benodigdheden, software en Wi-Fi, moeten ook op je lijstje staan. Als je niet weet hoeveel je kosten zullen zijn, vraag het dan aan een andere freelancer. Het zal ook aan je boekhouder zijn om je te vertellen welke uitgaven je kunt afschrijven bij je belastingaangifte.

Rekening houden met hoeveel geld je nodig hebt om te leven is het eerste waar je aan moet denken. Maar dat is niet wat je op lange termijn wilt doen. Je kunt kiezen hoe, waar en wanneer je werkt, en ook hoeveel je werkt. Als je voor jezelf werkt, kun je dat doen. Veel mensen denken dat er geen grens is aan hoeveel geld ze kunnen verdienen.

Er is een verschil tussen full-time en freelance inkomsten

Denk niet dat je maar evenveel geld kunt verdienen als iemand die voltijds op je vakgebied werkt. Je kunt meer geld verdienen dan dat. Als je als freelancer werkt, kun je meer geld verdienen. Een deel van de reden is dat veel full-time banen een ziektekostenverzekering of een pensioenregeling als deel van het loon hebben. Opdrachtgevers huren je in omdat je unieke vaardigheden hebt die ze willen hebben.

Als ze een werknemer hadden, zouden ze niet naar jou toe komen. Omdat hun personeel het te druk heeft, kunnen ze iemand nodig hebben om meteen voor hen aan een project te werken. In beide gevallen geef je ze op het juiste moment een waardevolle vaardigheid, waar ze voor willen betalen.

Klinkt geweldig, nietwaar? Niet vergeten: Dat betekent dat je je vaardigheden moet blijven verbeteren, zodat je klanten kunt laten zien hoe je hen kunt helpen hun doelen te bereiken.

Hoe bepaal je je uurtarief?

Voor veel freelancers is de beste manier om eerlijk betaald te krijgen voor hun tijd en uit te zoeken hoe je geld kunt verdienen, een uurtarief te rekenen.

Om uit te rekenen hoeveel je per uur zou moeten vragen, tel je alle elementaire levens- en bedrijfskosten op die je nodig hebt om als freelancer aan de gang te blijven. Houd er rekening mee hoeveel inkomstenbelasting je zult moeten betalen, want je hebt geen werkgever die inkomstenbelasting van je loonstrookje afhaalt.

Hoe bepaal je je inkomsten belasting?

Je boekhouder zou je vraag moeten kunnen beantwoorden over hoeveel inkomstenbelasting je moet verwachten te betalen. Als vuistregel kun je, als je geen boekhouder hebt, verwachten dat je 25% van je inkomsten betaalt nadat je de kosten van je bedrijf eruit hebt gehaald.

Als je vanuit huis werkt, kun je misschien sommige van je huishoudelijke kosten, zoals elektriciteit, declareren. Een andere goede reden om een boekhouder in te huren is dat hij je kan helpen je geld in de gaten te houden. Het zal moeilijker zijn om je inkomstenbelasting te berekenen dan toen je nog in eigen beheer werkte, dus zorg ervoor dat je alle aftrekposten neemt waar je recht op hebt.

Hoeveel dagen zul je beschikbaar zijn om te werken?

Nu je weet hoeveel geld je dit jaar zult uitgeven, moet je uitrekenen hoeveel tijd je zult hebben om te werken. Dat betekent dat je vakanties en wat tijd voor ziektedagen van dat getal moet aftrekken. Ook al moet je misschien in het weekend werken, tel dat niet op bij het aantal dagen dat je kunt werken. Dat moet een aanvulling zijn op de uren die je elke dag werkt, niet in plaats daarvan. Je bent een mens, en je hebt rust nodig.

Hier is een snelle berekening:

Er zijn 365 dagen in een jaar. Trek daar de weekends (104dagen), wettelijke feestdagen (10), vakantie (25), en ziektedagen (5) van af. Het totaal komt op 221 dagen dat je zou kunnen werken.

Ook al is een gewone werkdag meestal 7,5 uur na aftrek van tijd voor de lunch, toch kan niet al die tijd aan je cliënten gefactureerd worden. Je moet tijd reserveren voor administratieve taken zoals factureren, en ook tijd om cliënten te bellen en freelance werk na te streven.

Laten we zeggen dat je uiteindelijk 80% van je tijd besteedtaan projecten die je aan klanten kunt factureren. Als je 80% van 7,5 uur per dag berekent, komt dat neer op 6 uur per dag. 221 dagen x 6 uur/dag = 1.326 uur per jaar.

Wat is je M.A.T. - Minimaal Acceptabel Tarief

Wat het loon betreft, is je M.A.T het laagste tarief waarvoor je kunt werken. Om je M.A.R. te berekenen moet je nagaan hoeveel geldje uitgeeft en hoeveel geld je wilt verdienen. Als je freelancer bent, moet je meer geld verdienen dan net genoeg om je rekeningen te betalen.

Je hebt bijvoorbeeld misschien geld nodig om op vakantie te gaan of kantoorartikelen te kopen. Je hebt misschien ook geld nodig om te sparen voor een huis of om kinderen te krijgen. Voor je eigen toekomst wil je misschien ook geld sparen. Hoe je je geld ook uitgeeft, tel je verwachte salaris bij je kosten op.

Nog even een snelle berekening:

- Stel dat je €4.000 per maand uitgeeft, en je wilt voor je werk 25% meer verdienen.

- €4.000 per maand x 12 maanden is gelijk aan €48.000.

- 25% van €48.000 = €12.000 voor je loon.

- Dan is de hoeveelheid geld die je elk jaar wilt verdienen €48.000+ €12.000 = €60.000.

 

Het is nu tijd om dat bedrag te delen door het aantal uren dat je elk jaar kunt werken: Als je € 60.000 deelt door 1.326 uur, krijg je €45,00per uur.

Dit geeft je een idee van hoeveel je per uur moet vragen om je onkosten te dekken en geld te verdienen voor het jaar. Omdat dit een eenvoudige berekening is, houdt hij geen rekening met alle andere uitgaven die je als freelancer kunt hebben. Zie het dus als een uitgangspunt, geen harde cijfers.

Als het uurtarief dat je bedacht hebt veel lager is dan het markttarief voor je soort werk of ervaringsniveau, kan je het verhogen. Onthoud dat het de bedoeling is om meer geld te verdienen naarmate je je vaardigheden verbetert en beter wordt.

58% van de freelancers krijgt een vast tarief betaald.
- DDIY

Projecten

Mijn favoriete projecten, campagnes en meer.

Over mij

Mijn ervaring, carrière pad, hoogte- en dieptepunten en al het andere dat je over mij moet weten.