Services

Content strategie

Welke content zet je in, voor wie is deze gemaakt en waar vind je deze mensen online? Een content strategie bepaalt hoe je deze vragen beantwoord, maar ook waarom je deze vragen stelt.

Content strategie

Meer dan de helft van alle bedrijven heeft geen concrete content strategie. Bedrijven zoals Google weten dat zonder plan te werk gaan, relaties bouwen met de doelgroep lastig maakt. Wat is Het Geheim? Plannen, plannen en nog eens plannen! Op het juiste moment, de juiste content aanbieden aan de juiste personen.

Veel bedrijven zijn meer bezig met wat ze willen vertellen dan met wat de klant wil weten.

In je content strategie leg je onder andere vast wat het doel is van je content, welke content je wanneer wilt publiceren, via welke online kanalen je de content wilt gaan distribueren en wie de doelgroep is voor de content. Je moet deze regelmatig bijwerken zodat deze relevant blijft voor je doelgroep, maar dit gebeurd niet altijd. Veel bedrijven zijn meer bezig met wat ze willen vertellen dan met wat de klant wil weten.

Hero, Hub & Hygiene

Ik werk met het Hero-Hub-Hygiene-model. Dit helpt om communicaties slim te plannen en klanten te binden. Het deelt je content strategie op in 3 blokken om zo focus en efficiëntie te bevorderen.

Freelance buddy werkt met het 3H model om hun content strategie af te stellen voor klanten.

Wanneer je het 3H-model gebruikt om je Contentkalender te maken, heb je:

  • Een ruime focus op goede basiscontent,
  • Een regelmatige update van interessante en inspirerende posts,
  • En een paar keer per jaar een grote(re) campagne.

Op basis van je huidige content strategie wordt bepaalt of we van beneden naar boven of van boven naar beneden werken.

Een contentstrategie begint met de inhoud. Immers, wat is een contentstrategie zonder kwalitatieve content? Dit zijn de elementen die een content strategie in ieder geval moet bevatten:

Content mission statement

Zie je organisatie als een magazine, wat is je niche, wat zijn de terugkerende thema’s waarmee je lezers bindt en welke gevoelens of ideeën moet je doelgroep hebben na het lezen van je blad?

De antwoorden op deze vragen zijn de input voor je content mission statement; het waarom van je content creatie.

Bepaal de content doelen

Het klinkt als een open deur, maar toch zie ik in de praktijk veel bedrijven die geen doelen opstellen. Ze weten niet wat ze met hun content willen bereiken. Content maken zonder doel is varen zonder kompas; de eindbestemming bereiken is haast onmogelijk. Stel eerst high-over doelen op zoals:

  • Naamsbekendheid
  • Leads
  • Klantenbinding
  • Web traffic
  • Thought Leadership
  • Omzet
  • etc.

Met meer inzicht in huidige resultaten en resources, maak je van je doelen meetbare KPI’s (zoals organisch verkeer, conversie van traffic naar lead, etc.).

Onderzoek de buyer persona en journey

Je Buyer Persona is een fictief persoon om je content strategie te sturen

Wat is een contentstrategie zonder onderzoek naar de buyer persona en journey? Bedrijven stellen te vaak buyer persona profielen op, gebaseerd op eigen inzichten. Maar het is cruciaal om echte klanten te interviewen en uitgebreid onderzoek te doen naar het online gedrag (denk aan keyword research, website-gedrag, CRM, goed-scorende pagina’s van concurrenten, etc.). Alleen dan kan je een goed buyer persona opstellen. De informatiebehoefte in elke fase kennen is de basis van een goede contentstrategie: het bieden van de juiste content, aan de juiste groep, op het juiste moment en de juiste plek.

Breng je buyer journey content in kaart

Met inzicht in het gedrag en informatiebehoefte per fase van de buyer journey, kan je de journey uittekenen en brainstormen over welke content het beste past bij elke fase.

Bepaal je brandvoice

Leg het AD en de Telegraaf naast elkaar open, het valt je direct op dat ze een andere doelgroep hebben. Ze hebben een andere look-and-feel, gebruiken andere soort foto’s en hebben een andere toon. Je doelgroep moet jouw content - de manier van schrijven, de stijl, de look-and-feel, direct herkennen.

Maak een content promotieplan

Wat is een contentstrategie promotieplan? Het promoten van content is net zo belangrijk als het maken. Een blog kan perfect geschreven zijn, als niemand het vindt, is het niks waard. Neem in je contentstrategie op welke (online) platformen voor jouw organisatie belangrijk zijn. Waar de doelgroep zich bevindt, welke influencers je kunt inschakelen en welke zoekopdrachten de doelgroep gebruikt. Breng in kaart hoe je je content verspreidt via owned, earned, paid en social kanalen.

Maak een contentkalender

Met behulp van een contentkalender stel je prioriteiten in welke content eerst gemaakt moet worden. Deze stem je uiteraard af op je doelstellingen. Je maakt concreet wat er wanneer gemaakt moet worden, wie je daarvoor nodig hebt en wanneer je het via de verschillende kanalen promoot. Het is de kunst om je planning te vullen, maar genoeg ruimte over te laten spontane reacties op actualiteiten.

Meten is weten

Heb je meetbare doelen opgesteld? Zorg dat je – voor je start met content creatie – een dashboard hebt. Hierin leg je de KPI’s vast die wekelijks of maandelijks worden gemeten. Op deze manier krijg je inzicht in welke content goed werkt en waar je moet bijsturen.

Interesse om te starten met je Content Strategie?

Ik zorg voor een relevante, krachtige en doeltreffende Content Strategie afgesteld op jouw bedrijf!

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Plan een gratis & vrijblijvend gesprek in waarbij we samen kijken wat jouw bedrijf nodig heeft!

Ik denk graag met je mee hoe we jouw Content Strategie het beste kunnen inzetten en wat er nodig is om aan de slag te gaan.

Proces

Hoe ga ik te werk?

Ik heb een structuur ontwikkelt die tijd (en geld) bespaart en impact van interacties maximaliseert

[1]

Luisteren

Ik leer jou en je bedrijf kennen, je doelen en verwachtingen.

[2]

Concept

Ik ontwikkel en pitch een aantal concepten op basis van de briefing en doelstelling.

[3]

Uitvoer

Ik werk aan het goedgekeurde concept en hou je continu up-to-date over status en progressie.

Projecten

Mijn favoriete projecten, campagnes en meer.

Over mij

Mijn ervaring, carrière pad, hoogte- en dieptepunten en al het andere dat je over mij moet weten.